Verklaring bestelauto alleen nog digitaal

2 augustus 2012 Door redactie

Een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ kunt u niet langer op papier indienen, maar alleen nog maar digitaal. U kunt met deze verklaring onder de bijtelling uitkomen als u geen privékilometers maakt met de bestelauto. Voor deze verklaring moet u nu naar het beveiligde gedeelte van de website van de Belastingdienst.

In principe moet u een bijtelling tot het loon rekenen als u of een werknemer de bestelauto ook voor privézaken gebruikt. Rijdt u of de werknemer alleen zakelijk met de bestelauto dan is het mogelijk om onder deze bijtelling uit te komen. Hiervoor is het nodig dat u een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ indient bij de Belastingdienst. Het voordeel van deze verklaring is dat een bijtelling dus niet nodig is en u of uw werknemer geen kilometeradministratie hoeft bij te houden.

Intrekken verklaring

U kon deze verklaring tot nu toe op papier bij de Belastingdienst indienen, maar dit is dus niet langer mogelijk. Voor het voorkomen van een bijtelling moet u de verklaring digitaal indienen via het beveiligde gedeelte van de website van de fiscus. Blijkt uiteindelijk dat u of de werknemer de auto toch privé gebruikt dan moet u de verklaring ook weer digitaal intrekken. Is dit het geval dan kunt u alleen nog onder de bijtelling uitkomen als u niet meer dan vijfhonderd kilometer per kalenderjaar privé rijdt met de auto. Daarnaast bent u dan weer wel verplicht om een rittenadministratie bij te houden.
Het is echter verplicht om een eventuele wijziging op tijd te melden. U kunt anders namelijk een naheffingsaanslag met boete krijgen. Is de wijziging niet bij u bekend, dan kan de fiscus de werknemer nog een navorderingsaanslag met boete opleggen.