Hoe u een loonsanctie kunt verkorten

13 augustus 2012 Door redactie

Doet u niets als een werknemer dwarsligt tijdens het re-integratietraject, dan kan UWV u een loonsanctie opleggen. Dit betekent dat u de werknemer langer loon moet doorbetalen. Is dit aan de orde, dan is het zaak om deze periode zo kort mogelijk te houden. Als u alsnog aan de eisen voldoet, kunt u een verzoek indienen om de loonsanctie te verkorten.

Bij het opleggen van een loonsanctie geeft UWV aan wat u als werkgever kunt doen om de re-integratie te verbeteren. Volgt u deze eisen op, dan kunt u een verzoek indienen om de periode van de loonsanctie te verkorten. Daarin meldt u wat u concreet heeft gedaan om de re-integratie vlot te trekken, door bijvoorbeeld de werknemer alsnog intern te laten re-integreren of re-integratie tweede spoor te starten.

Loonsanctie herstellen

Binnen drie weken na ontvangst van deze melding laat UWV in een beschikking weten of de tekortkoming is hersteld. De loonsanctie eindigt vervolgens zes weken na ontvangst van deze beschikking. Overigens kunt u een weigerachtige werknemer door middel van een loonstop dwingen om mee te werken aan zijn re-integratietraject. Verschilt u van mening met de werknemer over zijn re-integratie, dan kunt u ook een deskundigenoordeel aanvragen bij UWV.

Loonsanctie bij nalatigheid

UWV legt een loonsanctie op als een werkgever zich onvoldoende heeft ingespannen voor de re-integratie van een zieke werknemer. Bij ernstige nalatigheid kan de werkgever zelfs verplicht worden om maximaal 52 weken langer het loon van de zieke werknemer door te betalen. Een loonsanctie wordt vaak opgelegd omdat de werkgever niet doortastend handelt of te laat ingrijpt:

 • De werkgever wacht alleen de uitkomst van een medische behandeling af, zonder in de tussentijd uit te kijken naar alternatieven om de zieke werknemer weer aan het werk te krijgen.
 • De werkgever vraagt na een vage indicatie van de bedrijfsarts niet goed door op welke termijn een zieke werknemer wel weer aan het werk kan.
 • De werkgever treedt niet op als een zieke werknemer het re-integratietraject saboteert.
 • Ondanks een berisping vult de werkgever een onvolledig re-integratieverslag niet aan.

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)
  • Videocollege 12 minuten

  PSA is beroepsziekte nummer één: een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten. Het is daarom belangrijk dat...

 • Wetgeving bij ziekte en re-integratie
  • Videocollege 13 minuten

  Valt één van uw werknemers uit vanwege langdurige ziekte, dan wilt u natuurlijk het liefst dat hij weer zo snel mogelijk aan de slag gaat. Door de stappen uit de Wet verbetering...

Heeft u een vraag over Ziekteverzuim en re-integratie?

Gert-Jan van Bodegraven

HRM Adviseur

Visser & Visser
Adviseur is nu beschikbaar