Alternatieven voor de gedwongen micropauze

3 september 2012 Door redactie

Om RSI-klachten te voorkomen hebben veel werknemers software op hun computer die om de zoveel tijd een micropauze aankondigt. Deze korte pauzes moeten geestelijke vermoeidheid en lichamelijke klachten voorkomen. Het programma zorgt echter vooral voor irritaties. Gelukkig zijn er andere mogelijkheden om klachten te voorkomen en de concentratie van medewerkers te verbeteren.

Voor werknemers die lichamelijk klachten hebben, kan een micropauze-programma helpen. Als ze het werk op gezette tijdstippen staken en kort een rondje lopen, kunnen de klachten verminderen. Maar werknemers die (nog) geen klachten hebben, ervaren een gedwongen micropauze als een hinderlijke onderbreking.

Voorkom mentale vermoeidheid met interessante onderbrekingen

Een betere oplossing is om het computergebruik te meten en de pauze’s daarop af te stemmen. Een werknemer die naast zijn computerwerk bijvoorbeeld regelmatig besprekingen heeft, hoeft minder vaak een micropauze in te lassen.
Ook de volgende tips kunnen uw werknemers helpen om gezond en productief aan de slag te blijven:

  • Geef als arbo-professional het goede voorbeeld en instrueer leidinggevenden dit ook te doen. Loop dus zelf regelmatig een rondje of sta even op en schudt met uw armen en benen. Dan is de drempel voor andere werknemers ook lager om even een micropauze te nemen.
  • Uit onderzoek van onder andere VU medisch centrum blijkt dat de meeste werknemers ’s ochtends het eerste uur productiever zijn. Het is dan ook beter om gedurende dat de ochtend geen of minder micropauzes te nemen.
  • De gewenste duur van een micropauze is erg persoonlijk. De ene werknemer heeft voldoende aan tien seconden, terwijl de ander het fijner vindt om vijf minuten rond te lopen. Zorg dus dat werknemers de pauzes zelf kunnen instellen.
  • Af en toe (korte) nieuwsberichten lezen kan helpen om mentale vermoeidheid te voorkomen. Door kort een inhoudelijk interessante onderbreking aan te bieden aan medewerkers, onderbreekt u hun spanningsboog. Dit komt hun concentratie ten goede.
  • Het gebruik van sneltoetsen vermindert het gebruik van de muis. Informeer uw werknemers hier regelmatig over. Attendeer ze ook op hun houding. Een actieve  zithouding waarbij de werknemer rechtop zit, bevordert de concentratie.