Strengere regels voor goede doelloterij

19 november 2012 Door redactie

Houdt uw organisatie wel eens een loterij voor het goede doel? Of bent u van plan binnenkort een loterij te organiseren waarvan de opbrengst ten goede komt aan uw non-profitinstelling? Grote kans dan dat dit in de toekomst niet meer mogelijk is. De overheid gaat het kansspelbeleid namelijk strenger aanpakken en geeft niet meer zo gemakkelijk een vergunning af!

Uit het regeerakkoord van VVD en PvdA blijkt dat de overheid het organiseren van kansspelen, sportweddenschappen en pokerevenementen flink wil aanpakken. Loterijen worden voortaan niet zo maar toegestaan. Als uw stichting of vereniging een loterij wil organiseren heeft u een vergunning nodig. Ook als de opbrengst van de loterij voor minimaal de helft bedoeld is voor een goed doel of bijvoorbeeld het opknappen van uw clubgebouw. Zo´n loterijvergunning moet u aanvragen bij uw gemeente (bij een prijzenpakket lager dan € 4.500) of het ministerie van Justitie (bij een prijzenpakket hoger dan € 4.500).

Als een jury de winnaar bepaalt heeft u geen vergunning nodig

Met deze maatregel wil het kabinet het illegale aanbod van kansspelen aan banden leggen. Organiseert u een loterij zonder dat de deelnemers invloed kunnen uitoefenen op de uitslag, dan is er volgens de wet sprake van een kansspel en heeft u een vergunning nodig.  Is er een jury die bepaalt wie de beste slagzin heeft bedacht, dan is geen sprake van een kansspel en is een vergunning dus niet noodzakelijk.

Proefabonnement Bestuur Rendement