Inchecken met smartphone bij zakelijk reizen

23 mei 2017 | Door redactie

Zakenreizen en woon-werkverkeer kunnen weer ietsje makkelijker worden door de mogelijkheid om bij het openbaar vervoer in te checken met de smartphone in plaats van de OV-chipkaart. Reizigers met een Android-telefoon en een abonnement bij KPN of Vodafone kunnen hiervan gebruikmaken.

Een Android-smartphone met nfc, minimaal Android 4.4, een nfc-simkaart, een speciale app en een abonnement bij Vodafone of KPN (inclusief Simyo, Yes Telecom en Telfort); dat is wat er nodig is om op zakenreis bij het OV te kunnen inchecken met de smartphone. Via de app kan de gebruiker zijn chipkaart eenmalig koppelen aan de telefoon. De OV-kaart kan daarna thuis in de la blijven. De reisgegevens worden opgeslagen op een versleuteld deel van de simkaart, zodat de provider niet mee kan kijken. Voor het inchecken maakt niet uit of de smartphone een volle of een lege accu heeft, want ook met een lege accu werkt het inchecken. Er is wel een beperking. Omdat het verhogen van het saldo met een smartphone nog niet mogelijk is, werkt het voorlopig alleen bij het voltarief reizen op saldo. Later wordt ook het toevoegen van een abonnement (tool) mogelijk. Dat zal op veel zakenreizigers van toepassing zijn.

App voorlopig nog gratis

De app geeft een seintje als de gebruiker vergeet uit te checken. Ook zijn de afgelopen tien reizen ermee te zien. Voorlopig is het gebruik van de app nog gratis, maar volgens de aanbieders moet er waarschijnlijk in de toekomst wel voor betaald worden. Abonnees van T-Mobile kunnen op dit moment niet van de dienst profiteren. Ook gebruikers van een iPhone hebben pech, want Apple biedt op dit moment geen externe diensten aan via de ingebouwde nfc-chip.