Is uw iPhone uitgerust met afluistersoftware?

Het blijft oppassen geblazen met uw smartphone: er is verborgen software ontdekt op miljoenen toestellen. Carrier IQ registreert onder andere toetsaanslagen en sms-berichten. De software is voornamelijk op Amerikaanse toestellen aangetroffen, maar toch moet u op uw hoede zijn. Het valt niet uit te sluiten dat de software op sommige Nederlandse iPhones staat. Controleer uw telefoon daarom voor de zekerheid.

6 december 2011 | Door redactie

Carrier IQ is een app die waarschijnlijk vooral in de VS standaard wordt meegeleverd met Android-, BlackBerry- en Nokiatelefoons. HTC en Samsung hebben dit inmiddels bevestigd, BlackBerry en Nokia ontkennen de toevoeging van het programma. Apple heeft toegegeven dat de Europese iPhone het wel heeft, maar hier zou niets mee gedaan zijn. Carrier IQ slaat sms-berichten op voordat ze in uw inbox belanden en tapt zowel 3G- als Wifi-verbindingen af. Verder logt de software de locatie van uw smartphone als een website om locatiegegevens vraagt. Dat gebeurt ook als u het verzoek om locatiegegevens afwijst. Zelfs versleuteld dataverkeer, zoals zoekopdrachten via https, worden gelogd.

Uw smartphone controleren

Om te controleren of Carrier IQ op uw telefoon staat, gaat u naar ‘instellingen’ en zoekt u in de lijst met geïnstalleerde apps naar IQRD. Bij HTC-telefoons heet de app HTCIQagent. Het verwijderen van de tool is moeilijk omdat deze heel diep in het besturingssysteem is ingebouwd. U kunt ook via Logging Checker controleren of Carrier IQ op uw telefoon staat. Met de betaalde versie kunt u het programma zelfs verwijderen. Op Nederlandse iPhones met iOS 5 kunt u het programma uitschakelen, mocht u het aantreffen. Dit doet u door in menu Instellingen naar Algemeen en dan naar Info te gaan. Vervolgens kiest u voor Diagnose en gebruik. Hier selecteert u Stuur niet, waarna uw gegevens niet meer zouden mogen worden verstuurd. Helaas kunt u de software niet uitschakelen met eerdere versies van iOS.