Jonge vakantiewerker mag langer werken

Heeft uw organisatie jongeren voor vakantiewerk aangenomen, dan moet u zorgvuldig omgaan met de arbeidstijden. De Arbeidsinspectie ziet erop toe dat jonge vakantiewerkers niet langer werken dan wettelijk is toegestaan. In de Arbeidstijdenwet is onlangs wel iets veranderd: sinds 1 augustus 2011 mag een 15-jarige in de schoolvakantie langer doorwerken.

15 augustus 2011 | Door redactie

Jongere vakantiewerkers van 15 jaar mogen nu in de schoolvakanties werken tot 21:00 uur. Dat was hiervoor  nog maar tot 19:00 uur. Volgens de Arbeidsinspectie hielden veel werkgevers zich in 2010 niet aan de regels voor werken met jonge vakantiekrachten. Dat blijkt uit ‘Vakantiewerk en bijbanen in 2010’ (pdf). Vooral werkgevers in de detailhandel en de horeca namen het niet zo nauw met de regels voor werk- en rusttijden van jongeren (13-, 14- en 15-jarigen). Het kwam voor dat zij 15-jarigen na 19:00 uur lieten werken, terwijl dat nog niet was toegestaan.

Langer werken in schoolvakanties

De Arbeidsinspectie heeft nu de Nadere Regeling Kindarbeid (NRK) op een aantal punten aangepast. Eén van deze aanpassingen is het verruimen van de arbeidstijden in schoolvakanties van 15-jarigen tot 21:00 uur. Voor 16- en 17-jarigen veranderen de arbeidstijden niet. Op de website van de rijksoverheid vindt u een overzicht van de regels die gelden voor jonge werknemers.