Kopieermachine geeft uw geheimen prijs

De vergaderstukken worden nog even gekopieerd. U let er natuurlijk goed op dat u het origineel niet onder de glasplaat laat liggen - u wilt niet alle geheimen van de ondernemingsraad op straat gooien. Maar op de harde schijf staan verschillende data van alles wat u kopieert. Gaat een kopieermachine de deur uit, zorg er dan voor dat u de harde schijf wist voordat gevoelige informatie openbaar wordt.

9 juli 2010 | Door redactie

Ook een kopieermachine heeft een harde schijf en kent uw 'geheimen' dus. Dat geldt ook voor printers. De kopieermachine in uw organisatie is als het ware een computer, die ook gegevens bijhoudt en zaken opslaat. Daar moet u rekening mee houden, vooral als er een nieuwe wordt aangeschaft. Er zijn namelijk heel wat organisaties die tweedehands kopieermachines aanschaffen. De organisatie die uw oude kopieermachine koopt, heeft op deze manier toegang tot gevoelige informatie van uw ondernemingsraad!

Medische privégegevens

Een Amerikaanse zorgverzekeraar leasete een kopieermachine en was op een gegeven moment toe aan een nieuwe. Het bedrijf stuurde het exemplaar terug naar de leasemaatschappij en kreeg later te horen dat er meer dan 400.000 klantgegevens op de harde schijf stonden. Het ging hier onder andere om medische privégegevens. Het bedrijf had geluk dat de leasemaatschappij hier op tijd achterkwam en de gegevens wiste.