Langer hulp bij berekening dagloon ZW

De gratis dagloonberekening door UWV voor eigenrisicodragers van de Ziektewet (ZW) is verlengd tot 1 januari 2014. UWV biedt deze hulp aan omdat er sinds 1 juni 2013 nieuwe regels zijn voor het berekenen van het dagloon. De gratis hulp bij de dagloonberekening zou eerst tot 1 november duren.

8 november 2013 | Door redactie

Sinds 1 juni 2013 is er een nieuwe manier om de hoogte van de ZW-uitkeringen te berekenen. Voorheen werd de hoogte van ZW-uitkeringen vastgesteld op basis van het gemiddelde loon van alle dienstbetrekkingen in het afgelopen jaar, maar sinds kort telt alleen het salaris uit de laatste dienstbetrekking mee. Werknemers die dit jaar gewisseld hebben van werkgever en ziek worden terwijl ze bij uw organisatie een tijdelijk contract hebben, krijgen na afloop van hun dienstverband dus een ZW-uitkering op basis van het salaris bij uw organisatie.

Nieuwe regels voor berekening dagloon

Omdat er sinds de inwerkingtreding van het nieuwe dagloonbesluit werknemersverzekeringen (pdf) nieuwe regels zijn voor het dagloon voor de ZW-uitkering, biedt UWV tijdelijk gratis hulp aan bij de berekening. Het krijgen van gratis hulp was eerst tot 1 november mogelijk, maar UWV gaf onlangs aan nog tot 1 januari 2014 gratis het dagloon te berekenen.

Gratis berekening aanvragen via UWV

Als uw organisatie eigenrisicodrager voor de ZW is, moet u zelf berekenen wat u aan flexwerkers moet betalen als zij ziek worden. U kunt de gratis dagloonberekening aanvragen via de website van UWV. Let erop dat de berekening alleen gratis is als het gaat om daglonen waarvoor de nieuwe regels gelden. Anders betaalt u € 70 per werknemer voor wie u een berekening vraagt. Wilt u het dagloon zelf berekenen, maar heeft u niet alle benodigde gegevens? Dan kunt u die gegevens bij UWV aanvragen. Dit is ook gratis tot 1 januari 2014.

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de gevolgen van bovenstaande maatregel of wijziging, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!