Laptop alleen nog toegestaan in handbagage

25 februari 2016 | Door redactie

De Verenigde Naties (VN) stelt een verbod in voor het vervoeren van lithium-ion-batterijen in het laadruim van passagiersvliegtuigen. De lithium-ion-batterij kan namelijk oververhit raken en zelfs in brand vliegen. Vanaf 1 april 2016 moet u smartphones, laptops, camera’s en tablets dus vervoeren in uw handbagage.

De oplaadbare lithium-ion-batterij is in de ban gedaan door de Verenigde Naties (VN). In het laadruim van passagiersvliegtuigen zijn de batterijen per 1 april 2016 verboden. Lithium-ion-batterijen zijn los te verkrijgen, maar bevinden zich ook in mobiele apparaten, laptops, elektrische tandenborstels en digitale (video)camera’s . U mag dit soort apparaten nog wel meenemen, maar u moet ze vervoeren in de handbagage.

Lithium-ion-batterij per 2018 weer in laadruim

De VN heeft besloten de lithium-ion-batterij te weren uit het laadruim omdat ze erom bekend staan oververhit te kunnen raken. Ook zijn er vorig jaar meerdere malen hoverboards ­– die de batterij bevatten – in brand gevlogen in het laadruim. De maatregel geldt in principe tot 2018. De verwachting is dat er tegen die tijd een speciale brandwerende verpakking is ontwikkeld voor het vervoeren van de batterij. Overigens is de lithium-ion-batterij bij sommige luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, Malaysia Airlines en Air Canada al sinds eind 2015 verboden in het laadruim. Wees u daar dus van bewust als u voor 1 april een zakenreis heeft gepland.