Laptopverbod Europa richting VS in ijskast

18 mei 2017 | Door redactie

Het laptopverbod voor vluchten van Europa naar de Verenigde Staten is voorlopig van de baan. Amerika wilde laptops en tablets aan de lijst van verboden artikelen in de handbagage toevoegen, maar ziet daar nu van af.

Reizigers kunnen hun laptops en tablets voorlopig nog gewoon meenemen in hun handbagage op vluchten van Europa naar de VS. Het zogenoemde ‘laptopverbod’ kwam ter sprake om terrorisme tegen te gaan. Veiligheidsdiensten hadden namelijk aanwijzingen dat terroristen ‘apparaten groter dan een mobiele telefoon’ zouden kunnen uitrusten met een explosief. Er kwam echter veel kritiek op het laptopverbod. Het zou voor langere rijen bij security en vertragingen van vluchten zorgen, wat luchtvaartmaatschappijen meer dan een miljard dollar zou kunnen kosten. Deze kosten zouden dan natuurlijk doorberekend moeten worden aan (zaken)reizigers (tool). Daarnaast is de dreiging van laptopbommen volgens veiligheidsexperts op dit moment ook weer niet zó hoog.

Laptopverbod Midden-Oosten blijft van kracht

In maart 2017 werd al een laptopverbod ingesteld voor de handbagage op sommige vluchten uit het Midden-Oosten naar de VS. Dit verbod blijft vooralsnog van kracht. Het gaat hierbij om vluchten die hun origine vinden in Egypte, Jordanië, Koeweit, Marokko, Qatar, Saoedi-Arabië, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten.