Maak bezwaar tegen gerichte reclame in apps

Het is Google niet ontgaan hoe populair apps zijn onder smartphonegebruikers. Waar u de applicaties vooral als praktisch en leuk ziet, zijn ze voor Google een mooie inkomstenbron. Wie in het bezit is van een Android-smartphone of iPhone, zal dan ook regelmatig advertenties tegenkomen binnen apps. Hoewel u dit niet helemaal kunt tegenhouden, heeft u wel de mogelijkheid om u uit te schrijven voor gerichte advertenties.

20 april 2011 | Door redactie

Voordat u apps kunt downloaden, zult u een account moeten aanmaken voor de app-winkel. Dit betekent dat de unieke identiteitscode van uw smartphone wordt gekoppeld aan uw persoonlijke gegevens. Omdat apps in verbinding staan met uw apparaat, kunnen ze uw gegevens doorsturen naar Google. De meeste apps sturen alleen uw locatie door, maar sommige zenden ook uw privégegevens mee. Google maakt hier gretig gebruik van door u in apps te bestoken met gerichte reclame.

Zoek instellingen apps-advertenties op

Veel apps-gebruikers zullen hier bezwaar tegen hebben. Daarom biedt Google u voortaan de optie om aan te geven dat u uw gegevens wilt beschermen. Doet u dit, dan zullen zij uw gegevens niet meer opslaan. Androidgebruikers gaan hiervoor naar de Android Market, klikken op  Menu en dan op Instellingen. De iPhone-bezitter moet eerst de Google Search-app downloaden en klikt vervolgens op Instellingen.