Maakt de iPhone plaats voor de Blackphone?

App-makers vragen soms om de brutaalste machtigingen. U gaat er maar mee akkoord, want u wilt toch wel graag de app downloaden. Misschien is een nieuwe smartphone het antwoord op uw gebeden. Deze Blackphone heeft uw privacy hoog in het vaandel staan.

26 februari 2014 | Door redactie

Privacy en smartphones lijken niet samen te gaan. Een van de fabrikanten die daar verandering in wil brengen is SilentCircle. Dit bedrijf brengt als eerste een smartphone op de markt die de gebruiker veiligheid belooft. Het apparaatje heet de Blackphone en is qua specificaties vergelijkbaar met andere smartphones. Het voordeel van de Blackphone is dat u meer controle heeft over uw persoonlijke gegevens.

Abonnement op Blackphone-apps

Apps spelen daar een grote rol bij. Deze smartphone dwingt u niet om akkoord te gaan met de machtigingen die app-makers eisen. U kunt Android-apps downloaden uit Google Play Store en vervolgens zelf bepalen waar u toegang tot geeft. Ook schakelt het toestel WiFi automatisch uit in een onbekende omgeving. De Blackphone is daarnaast standaard uitgerust met een paar veilige apps. Hiermee kunt u bijvoorbeeld anoniem internetten, versleuteld sms’en of veilig bestanden online opslaan. U moet wel een abonnement afsluiten om die apps te  kunnen gebruiken. In Nederland gaat in ieder geval KPN de telefoon verkopen.