Maximaal tilgewicht berekenen met app

In beroepen waar werknemers regelmatig zware objecten moeten tillen, controleert de Arbeidsinspectie op te vaak en te veel gewicht tillen. Dit kan namelijk consequenties hebben voor de gezondheid. U moet dit als arboprofessional voorkomen en zorgen voor een veilige en gezonde werkplek.

19 september 2011 | Door redactie

Als de Arbeidsinspectie in uw organisatie komt controleren en er is sprake van een overtreding, dan krijgt de werkgever een boete opgelegd. Het is dus verstandig om in de gaten te houden hoe vaak werknemers zware voorwerpen tillen. Met de NIOSH-methode kunt u berekenen wat het maximaal toegestane gewicht  is dat een werknemer mag tillen.

Tilgewicht berekenen

De NIOSH-methode vereist specifieke informatie over het voorwerp en de werknemer, zoals de afstand van het lichaam tot het voorwerp, de afstand van de vloer tot het voorwerp, de hoek tussen het lichaam en het voorwerp en – uiteraard – het gemiddelde gewicht van de voorwerpen die de werknemer moet tillen. Deze factoren wegen niet allemaal even zwaar mee en hierdoor ontstaat een ingewikkelde formule.

Snel rekenen met app

Omdat de berekening nogal lastig is, heeft Intergo ter ere van het tienjarig bestaan een handige app voor de iPhone en iPad ontwikkeld die het maximale tilgewicht volgens de NIOSH-methode berekent. U hoeft alleen de gegevens maar in te voeren en dan rolt er vanzelf een uitkomst uit. Naast de tilgrens geeft de app ook tips over hoe de werksituatie verbeterd kan worden. Dit scheelt tijd en moeite, en voorkomt een flinke boete bij inspectie. Ook op internet bestaan websites die de berekening eenvoudig maken. Deze vindt u door de zoekterm ‘NIOSH-berekening’ in te typen.