Meer kans op MS bij nachtwerk op jonge leeftijd

Mensen die vóór hun twintigste regelmatig ’s nachts werken, hebben mogelijk twee keer zo veel risico om multiple sclerose (MS) te krijgen, blijkt uit Zweeds onderzoek. Bij nachtwerk raakt het slaap-waakritme verstoord, wat de productie van het hormoon melatonine ontregelt. Deze verstoring zou volgens de onderzoekers een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van MS.

26 oktober 2011 | Door redactie

Bij nachtwerk wordt de productie van melatonine verstoord. Hierdoor kan het aantal ontstekingsreacties in het lichaam toenemen, wat een aanslag is op het immuunsysteem. Van MS vermoedt men dat het een auto-immuunziekte is. De verstoorde biologische klok zou een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van MS. Eerder onderzoek toonde al aan dat werken in ploegendiensten mogelijk het risico op hart- en vaatziekten, schildklierproblemen en kanker vergroot. 

Nachtwerk in de Arbeidstijdenwet

Voor nachtwerk zijn in de Arbeidstijdenwet speciale regels voor werk- en rusttijden opgenomen. Een nachtdienst mag maximaal tien uur duren. Maximaal vijf keer per twee weken en 22 keer per jaar mag een nachtdienst 12 uur duren. Per jaar mag een werknemer 117 nachtdiensten draaien. Dit maximum kan per cao worden verhoogd naar 140 per jaar als het werk of de bedrijfsomstandigheden dit noodzakelijk maken. Mensen die jonger zijn dan 18 jaar mogen geen nachtwerk doen.