Nieuwe Europese regels voor nieuwe betaaldiensten

4 december 2017 | Door redactie

Er komen nieuwe regels om betalen via nieuwe betaaldiensten in winkels en via internet veiliger te maken. Die regels moeten er volgens de Europese Commissie voor zorgen dat financiële gegevens van gebruikers beter beveiligd zijn en fraude kan worden voorkomen.

De laatste jaren zijn er steeds meer ‘FinTech’-organisaties die innovatieve, elektronische betaaldiensten aanbieden naast die van de traditionele banken. Daarbij kunt u denken aan diensten waarbij gebruikers onderling kunnen afrekenen door per e-mail of sms een betalingsverzoek te sturen en uiteindelijk via betaalmethoden (tool) als iDeal betalen. Met de nieuwe regels wil Europa inspelen op de snelle technologische ontwikkelingen op de betaalmarkt.

Betere beveiliging betaalsystemen

Nieuwe regels zorgen er volgens EU-commissaris Valdis Dombrovskis (Financiële diensten) voor dat er betere beveiliging op systemen komt voor gebruikers van die systemen. Een van die regels is om in het betaalsysteem een ‘sterke klantautorisatie’ verplicht te stellen, zoals met een wachtwoord of een vingerafdruk. Wanneer de nieuwe regels ingaan is nog niet bekend. De lidstaten en het Europees Parlement kunnen de komende 3 maanden op het voorstel reageren.