Nog twee jaar updaten geen verplichting voor Samsung

31 mei 2018 | Door redactie

Samsung hoeft zijn smartphones níet tot twee jaar na aankoop van updates te voorzien. Een Haagse rechtbank heeft dit besloten in een bodemprocedure tussen de Consumentenbond en het Zuid-Koreaanse bedrijf.

De Consumentenbond wilde met een gang naar de rechter afdwingen dat Samsung tot twee jaar na aankoop van een smartphone (tool) beveiligingsupdates uitgeeft. Daarnaast kon de informatievoorziening richting consumenten beter en transparanter, aldus de bond. De rechter heeft Samsung echter volledig in het gelijk gesteld. De fabrikant zou niet te weinig doen om veiligheidsrisico’s te bestrijden en stelt consumenten hier dus ook niet onnodig aan bloot. Ook zou Samsung niet te weinig doen om consumenten over de gevaren van slecht beveiligde smartphones te informeren.

Welke toestellen updates en wanneer

De Consumentenbond is teleurgesteld in de uitspraak. Toch ziet zij ook een lichtpuntje. Want hoewel Samsung op het gebied van informatievoorziening niet tekort is geschoten, gaat het bedrijf de procedures alsnog verbeteren. Zo gaat het bedrijf op zijn website (tool) duidelijker verwijzen naar het updatebeleid en wordt duidelijker welke toestellen updates krijgen en wanneer.