Online identiteitsfraude straks strafbaar

De regering gaat identiteitsfraude op internet waarschijnlijk strafbaar stellen. Van identiteitsfraude is sprake als iemand zich met kwade opzet voordoet als een andere persoon. Het plan is afkomstig uit de koker van regeringspartijen PvdA en VVD en heeft voldoende steun in de Tweede Kamer. Daarmee is de kans groot dat het plan doorgang zal vinden.

5 juli 2013 | Door redactie

Steeds meer mensen krijgen te maken met identiteitsfraude via internet. Uit cijfers van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken blijkt dat deze vorm van fraude in 2012 zo’n 120.000 Nederlanders trof. Het plan van de regering moet hier verbetering in brengen. Personen die zich op internet voordoen als iemand anders kunnen straks een celstraf van maximaal vijf jaar of een boete van maximaal € 72.000 krijgen. Er moet dan wel sprake zijn van kwade opzet.

Nickname kopiëren niet toegestaan

Volgens de nieuwe regels zou het dus strafbaar zijn als iemand met kwade bedoelingen op een internetforum de nickname van een andere forumbezoeker gebruikt. Het blijft wel gewoon mogelijk om op internet een fictief pseudoniem te gebruiken, bijvoorbeeld om anoniem te blijven. Alleen het zich voordoen als een andere, bestaande persoon wordt strafbaar. Er komt overigens een uitzondering voor satire.