Ook bedrijfskritische documenten verdienen versleuteling

25 juli 2017 | Door redactie

Bij het versleutelen van gegevens denkt bijna iedereen in eerste instantie aan persoonsgegevens. Maar organisaties hebben ook andere belangrijke informatie die ze eigenlijk heel goed zouden moeten beschermen. Gebeurt dat ook?

De meeste organisaties zijn zich zo langzamerhand wel bewust van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (tools) die eraan zit te komen. Op 25 mei 2018 wordt deze van kracht. Alle aandacht gaat daarom uit naar een adequate bescherming van de persoonsgegevens die in het bezit zijn van een organisatie. Logisch, want verlies daarvan kan leiden tot hoge boetes en imagoschade. Maar er bestaat nog een grote potentiële schadepost voor organisaties, namelijk de kritische bedrijfsgegevens. Denk aan plannen voor nieuwe en soms zelfs innovatieve producten en diensten, financiële cijfers of strategische toekomstplannen. Organisaties zorgen zelden dat zij deze informatie versleutelen, terwijl hackers die zich inlaten met bedrijfsspionage hier actief naar op zoek zijn. Het kan dus veel ellende schelen als zeer belangrijke bedrijfsinformatie die via internet te benaderen is, van een sterke versleuteling wordt voorzien (videocollege).

Intellectueel eigendom ook beschermen 

Dat organisaties niet meteen aan intellectueel eigendom denken als ze versleuteling willen toepassen, blijkt uit een recent onderzoek van beveiligingsbedrijf Gemalto. Weliswaar vond dit onderzoek wereldwijd plaats, dus de resultaten zijn misschien niet helemaal representatief voor Nederland. Maar er bleek in ieder geval uit dat minder dan de helft van de ondervraagden, namelijk 45%, maatregelen had genomen om intellectueel eigendom te versleutelen.

Bijlagen bij dit bericht

Beveiligen met encryptie
E-learning | VideoCollege 16 minuten