Ook Duitsland gaat tol eisen op de autobaan

9 november 2016 | Door redactie

Als u voor een zakenreis naar of door Duitsland moet rijden, gaat u dat waarschijnlijk geld kosten. Duitsland is namelijk van plan om in de loop van 2017 tolvignetten in te voeren en verwacht daarvoor deze maand nog toestemming van de Europese Unie.

De datum voor het invoeren van de tolheffing op de Duitse Autobahn is nog niet bekend, al ziet het ernaar uit dat dat in het najaar van 2017 zal zijn. Volgens de EU moeten er eerst nog twee wijzigingen in het plan worden doorgevoerd. De EU vindt namelijk dat Duitsland Duitse automobilisten niet mag voortrekken door voor hen het jaarvignetbedrag te compenseren. Wel is de EU akkoord met het voorstel voor schonere auto’s (tool) minder wegenbelasting te laten betalen. Ook vindt de EU dat er voor buitenlandse auto’s vignetten moeten komen die voor een korte periode of slechts één dag gelden.

Hoe duur wordt het tolvignet en waar is het te krijgen?

Het tolvignet dat Duitsland voor ogen heeft, is een elektronisch vignet dat met online kentekenregistratie werkt. U kunt het E-vignet online afrekenen. De prijs van het E-vignet is afhankelijk van de geldigheidsduur én de CO2-uitstoot van de auto. De prijs van een dagvignet is nog niet bekend. Voor een E-vignet met een geldigheid van tien dagen betaalt u tussen de vijf en vijftien euro, voor twee maanden liggen de kosten op zestien tot dertig euro. Voor een jaarvignet moet u rekenen op gemiddeld zo’n € 75.