Op weg naar minder mobiel dataverbruik

Wegenkaarten zijn tegenwoordig eerder in het museum te vinden dan in de auto. Wie een smartphone of navigatiesysteem heeft, zal namelijk niet snel meer op papieren kaarten terugvallen. Het nadeel van navigeren met de smartphone is dat het veel data opslokt. Eigenaars van een Android-smartphone of bepaalde Windows Phone-toestellen hoeven zich hier niet druk om te maken. Zij kunnen ook offline navigeren.

2 april 2012 | Door redactie

De navigatie-functie op uw smartphone is een onvervalste dataslurper. Uw baas zal dus niet in de wolken zijn als u de dienst in het buitenland gebruikt. Met sommige besturingssystemen is het mogelijk om offline te navigeren naar uw bestemming. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is de betreffende kaarten downloaden. Daar heeft u natuurlijk wél een dataverbinding voor nodig. Nadat de kaarten zijn opgeslagen op uw smartphone kunt u navigeren zonder dat daar internetverbinding aan te pas komt.

App downloaden voor offline navigatie

Momenteel kunt u offline navigeren op enkele smartphones met Windows Phone. Dat zijn de HTC-toestellen en de Nokia-apparaten van het type Lumia. Heeft u een Android-smartphone, dan kunt u via Google Maps ook offline routes opvragen. Op de iPhone is het alleen mogelijk om zonder internetverbinding te navigeren als u een app downloadt. Kies dan wel een app die kaarten heeft van het land waar u de weg niet weet. Veel apps hebben bijvoorbeeld Europa nog niet in kaart gebracht.