Preventiemaatregelen voor mentale gezondheid

2 juli 2014 | Door redactie

Lang niet alle organisaties treffen preventiemaatregelen die zich richten op de mentale gezondheid van de werknemers. Het is namelijk vaak onduidelijk wat de effecten zijn van de maatregelen en of de kosten en baten wel tegen elkaar opwegen. Van alle werkgevers vindt 80% de mentale gezondheid van hun werknemers wel belangrijk voor het succes van de organisatie.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben onderzoek gedaan naar het beleid op het gebied van mentale gezondheid. Ruim 3.100 werkgevers werkten hieraan mee. Uit de resultaten blijkt dat werkgevers de mentale gezondheid van hun werknemers belangrijk vinden. Zo’n twee derde van de werkgevers heeft zelfs aangegeven dat de mentale gezondheid een onderdeel is van de missie of kernwaarden van de organisatie. Toch blijkt slechts 40% maatregelen te treffen, omdat er onvoldoende kennis is over de effecten ervan. Het is dus belangrijk om dit te onderzoeken, zodat deze vorm van gezondheidsbeleid wél wordt uitgevoerd.

Bevlogenheid, persoonlijke groei en veerkracht stimuleren

Om psychosociale arbeidsbelasting tegen te gaan, kan de werkgever allerlei maatregelen treffen. Zo kan hij werkdruk, agressie en pesten tegengaan en de mentale gezondheid bevorderen door het stimuleren van bevlogenheid, persoonlijke groei en veerkracht. Sommige werkgevers treffen diverse maatregelen, zoals persoonlijke ontwikkelplannen, coaching, health-checks, aandacht voor de balans van werk-privé, programma's om stress te verminderen, yoga, e-health (ICT-ondersteuning voor verbetering van de gezondheid) of andere structurele mentale gezondheidsprogramma's.

OR houdt oogje in het zeil bij arbobeleid

Vergeleken met kleinere organisaties, nemen de werkgevers vooral in grote organisaties maatregelen. Dat kan natuurlijk ook gedeeltelijk komen doordat de OR daarop aanstuurt. Uw OR houdt het arbobeleid en de gezondheid van de werknemers natuurlijk nauwlettend in de gaten. Wil de bestuurder iets wijzigen in dit beleid, dan is uw instemmingsrecht van toepassing (artikel 27 lid 1d WOR). Wijzigt hij niets, maar vindt uw OR dat dit wel zou moeten om het beleid te versterken, dan kunt u natuurlijk ongevraagd adviseren door gebruik te maken van uw initiatiefrecht (artikel 23 WOR).