Reisadvies rijksoverheid is niet bindend

30 maart 2016 | Door redactie

De dreiging van terrorisme kan aanleiding zijn om geplande zakenreizen te annuleren of om te boeken. Of het verstandig is om naar bepaalde bestemmingen te reizen, kunt u bepalen aan de hand van het reisadvies van de rijksoverheid. Daarnaast moeten organisaties zelf maatregelen nemen en zorgen voor een duidelijk reisbeleid.

Of medewerkers wel of niet op zakenreis moeten gaan naar gebieden met een terroristische dreiging laten veel organisaties afhangen van het officiële reisadvies van de rijksoverheid. Deze adviezen zijn echter niet bindend. Reizigers zijn dus vrij om het advies op te volgen of niet. Dat betekent dat organisaties ook geen rechten kunnen ontlenen aan het advies. Een negatief reisadvies van de rijksoverheid op zich is geen reden om een geboekte reis kosteloos te annuleren of aanspraak te doen op een annuleringsverzekering. Het is dus altijd verstandig contact op te nemen met de reisorganisatie en te zorgen voor een eigen reisbeleid waarin rekening wordt gehouden met het overheidsadvies.

Vier kleurencodes voor reisadvies

Het reisadvies van de overheid kent vier niveaus (tool). Voor België en dus ook bestemming Brussel geldt op dit moment code groen.  

  • Groen: geen bijzondere situatie.
  • Geel: er is sprake van veiligheidsrisico’s en reizigers moeten extra opletten. Ook kan het verstandig zijn drukke locaties en grootschalige evenementen te vermijden.
  • Oranje: het ministerie adviseert om alleen hoogstnoodzakelijke reizen te maken.
  • Rood: de overheid geeft het dringende advies om helemaal niet naar deze bestemming af te reizen.

Reis melden bij Buitenlandse Zaken

Reizigers doen er goed aan de contactgegevens van de Nederlandse ambassade of het consulaat in hun telefoon op te slaan. Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen reizigers doorgeven dat ze op reis gaan. Mocht zich een calamiteit voordoen, dan zijn alle gegevens van de reiziger daar te vinden. Licht hierover ook de werkgever en andere achterblijvers in.