Scherpe haken en ogen aan WhatsApp

Met WhatsApp kunt u makkelijk contact onderhouden met collega’s, maar houd er rekening mee dat uw gegevens niet veilig zijn. Uit een onderzoek naar privacyschending van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) blijkt dat de app toegang heeft tot uw volledige adresboek en niet alleen tot de contacten die ook WhatsApp gebruiken.

11 februari 2013 | Door redactie

Gebruikt u WhatsApp om met uw collega’s te communiceren, wees u dan bewust van de risico’s. Uit een onderzoek van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) blijkt dat WhatsApp de privacy schendt. Zodra u WhatsApp heeft geïnstalleerd, stuurt de app bijvoorbeeld de mobiele telefoonnummers van al uw contacten in uw adresboek naar de WhatsApp-servers. WhatsApp beschikt daardoor ook over de gegevens van contacten die helemaal geen gebruik van de app maken. Alleen als u een iPhone heeft met het besturingssysteem iOS 6, krijgt u bij de installatie van de app de vraag of u wel of geen toestemming geeft voor toegang tot uw adresboek.

Installeer altijd laatste update

Ook kleven er veiligheidsrisico's aan het gebruik. Om die te beperken is het verstandig om in ieder geval altijd de laatste versie te gebruiken. Als u WhatsApp niet regelmatig updatet, heeft u kans dat uw wachtwoord wordt gekaapt. Stel automatisch bijwerken in Google Play in of installeer de laatste update van iTunes. Bent u het zat en wilt u af van WhatsApp, vergeet dan niet om ook uw account te verwijderen. De app weggooien is onvoldoende om de gegevens te verwijderen die WhatsApp van u heeft verzameld. Op de site van WhatsApp leest u hoe u uw account verwijdert voor Android, iPhone en Windows Phone.