Sneller en duurder pinnen bij een zakenreis

5 oktober 2016 | Door redactie

Per 1 november 2017 kost het werknemers van uw organisatie minder tijd om tijdens een zakenreis geld over te maken naar een andere bank binnen de Europese Unie (EU). Dit proces duurt nu meestal één werkdag en zal per 1 november 2017 slechts enkele seconden in beslag nemen.

De aangekondigde maatregel is het gevolg van het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Met behulp van deze maatregel wil de ECB het internationale betalingsproces (tools) vereenvoudigen. Werknemers kunnen door de maatregel per 1 november 2017 binnen enkele seconden geld pinnen en overboeken binnen de EU. Als werknemers tijdens een zakenreis in niet-EU landen betalen via een pintransactie of geld overboeken, brengt de bank hiervoor kosten in rekening. De werkgever kan (een deel van) deze kosten vergoeden (tools). Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de tarieven voor het pinnen of opnemen van geld buiten de EU variëren. Deze tarieven lopen uiteen van 0,5% tot 1,2% van het factureerde bedrag. Dit tarief komt bovenop de wisselkoers (tool).

Tarief overboekingen

Sommige banken berekenen echter niet met een koersopslag, maar gaan uit van een standaardtarief van ongeveer € 0,15 per transactie. Uit de Retail Banking Radar 2016 – een jaarlijks onderzoek naar de bankensector voor het consumenten- en mkb-segment – blijkt dat het op termijn waarschijnlijk duurder wordt om te pinnen en geld over te maken buiten de EU. Dit geldt dus ook voor het pinnen gedurende zakenreizen. Deze tariefsverhoging komt doordat banken op dit moment onder andere minder inkomsten hebben vanwege de vermindering van de hypotheekrenteaftrek (tool). Ook zijn er strengere kapitaaleisen. De onderzoekers verwachten dat banken de inkomsten die zij op dit gebied mislopen in de toekomst zullen proberen te verwerven via hogere tarieven voor het pinnen en overboeken van geld.