Toch BOF voor aandelen in vastgoed-bv

5 februari 2014 | Door redactie

U kunt de bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF) in de schenk- en erfbelasting toepassen bij de verkrijging van ondernemingsvermogen. De aandelen in een vastgoed-bv voldoen hier volgens de Belastingdienst niet aan. Het gerechtshof in Den Haag dacht daar echter anders over.

In deze zaak ging het om de nalatenschap van aandelen in verschillende vastgoed-bv’s. De bv’s verhuurden onroerend goed. De partner van de overledene besteedde ongeveer 25 uur per week aan de werkzaamheden voor de vastgoed-bv’s en één van de kinderen meer dan vijftig uur per week. Het ging hierbij om diverse werkzaamheden zoals het selecteren van huurders, bepalen van de huurprijs, contacten met de huurders, beoordelen van benodigde onderhoud en contacten met aannemers, gemeentelijke diensten en nutsbedrijven. De erfgenamen vonden dat de werkzaamheden normaal actief vermogensbeheer te boven ging en dat ze de BOF konden toepassen. De inspecteur was het daar niet mee eens.

Normaal actief vermogensbeheer

Volgens het gerechtshof ging het hier om een omvangrijke en diverse onroerendgoedportefeuille. Er was geen sprake van enige huurachterstanden en leegstand. De cashflowpositie van de vastgoed-bv’s was beter dan het geval was bij normaal vermogensbeheer. Daarnaast beschikten de partner en de zoon over veel ervaring en expertise. De werkzaamheden waren daardoor kwantitatief en kwalitatief van dien aard dat het normaal actief vermogensbeheer te boven ging. Er was sprake van een commerciële exploitatie met het doel om winst te behalen. De erfgenamen mochten de BOF dus toepassen, omdat het volgens het gerechtshof ging om ondernemingsvermogen.
Gerechtshof Den Haag, 20 december 2013, ECLI (verkort): 5083

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de toepassing van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!