Tweejarige studie in het hbo: Associate degree

Medewerkers met een aantal jaren werkervaring die een vier jaar durende hbo-opleiding net iets te veel van het goede vinden, kunnen sinds kort ‘Associate degree’ worden. Deze ‘halve’ hbo-opleiding duurt twee jaar en wordt afgerond met de wettelijk erkende graad Associate degree (Ad).

27 januari 2014 | Door redactie

De Associate degree maakt sinds september 2013 deel uit van het hoger beroepsonderwijs in Nederland. In Angelsakische landen wordt deze ‘undergraduate’ academische graad al langer gebruikt. Na het volgen van een tweejarige opleiding krijgt de student de Associate degree. Daarna kan hij doorgaan om op hbo-niveau een bachelorgraad te behalen, maar dat is dus niet per se nodig. De Associate degree is een zelfstandige graad.

Duur van Associate degree is te overzien

Een voordeel van een tweejarige opleiding is dat de opleidingsduur te overzien is voor uw medewerkers. Studeren naast het werk vereist immers veel discipline. Bovendien hebben uw werknemers op deze manier de mogelijkheid om een hbo-opleiding in fasen te doen. Ze kunnen bijvoorbeeld eerst de Associate degree volgen, een tijdje werken, om een paar jaar later eventueel de vervolgopleiding tot bachelor te doen.

Associate degree in deeltijd of duaal volgen

Om te worden toegelaten, moeten medewerkers in het bezit zijn van een havo- of mbo 4-diploma. Het is vaak ook mogelijk om de Associate degree in deeltijd of duaal te volgen. Dit maakt studeren naast het werk nog wat gemakkelijker. Beschikt een medewerker over bepaalde relevante werkervaring of heeft hij eerder een branchediploma behaald, dan kan hij mogelijk ook vrijstellingen krijgen voor bepaalde onderdelen van de opleiding.