Uw smartphone geeft geheimen prijs

Miljoenen smartphones blijken uitgerust te zijn met geheime software – Carrier IQ – die toetsaanslagen monitort, sms-berichten onderschept en sms'jes en 'gesloten' internetverkeer opslaat. Heeft u een smartphone, controleer dan of uw bedrijfsinformatie en persoonlijke gegevens veilig zijn. In Europa is vooral de iPhone verdacht.

12 december 2011 | Door redactie

Carrier IQ slaat sms-berichten op voordat ze in uw inbox belanden en tapt zowel 3G- als Wifi-verbindingen af. Verder logt de software de locatie van uw smartphone als een website om locatiegegevens vraagt. Dat gebeurt ook als u het verzoek om locatiegegevens te delen afwijst. Zelfs versleuteld dataverkeer, zoals zoekopdrachten via https, wordt gelogd. Dat laatste gebeurt op zo'n manier dat Carrier IQ kan zien waarnaar u zoekt terwijl u denkt dat u gebruikmaakt van een versleutelde ssl (https) -verbinding. Al deze data worden – zonder dat u dat weet – verstuurd naar de servers van Carrier IQ.

De teller staat op ruim 141.000.000

Carrier IQ is een softwareprogramma dat waarschijnlijk vooral in de VS standaard wordt meegeleverd met Android-, BlackBerry- en Nokiatelefoons. HTC en Samsung hebben dit inmiddels bevestigd, BlackBerry en Nokia ontkennen de toevoeging van het programma. Apple heeft toegegeven dat de Europese iPhone het wel heeft, maar hier zou niets mee gedaan zijn. De teller staat momenteel op ruim 141.000.000 toestellen. Per seconde komen daar twee toestellen bij. Het programma wordt geïnstalleerd door de fabrikanten van de toestellen die zeggen te willen weten hoe u uw smartphone gebruikt. De informatie zou niet alleen de fabrikanten maar ook telecombedrijven helpen om de kwaliteit van toestellen en netwerken te verbeteren en af te stemmen op de wensen van klanten. Zo’n programma is in Nederland verboden.

Uw smartphone rooten

Het blijkt onmogelijk om de geheime afluistersoftware op een eenvoudige manier uit te schakelen. Om te controleren of Carrier IQ op uw telefoon staat, gaat u naar ‘instellingen’ en zoekt u onder ‘alle apps’ naar IQRD. Bij HTC-telefoons heet de app HTCIQagent. Het verwijderen van de tool is moeilijk omdat deze heel diep in het besturingssysteem is ingebouwd. Het beste kunt u uw smartphone rooten en een alternatieve rom installeren. Om dit goed te doen, moet u echter thuis zijn in de instellingen en het besturingssysteem van uw telefoon. U kunt ook via Logging Checker controleren of Carrier IQ op uw telefoon staat. Met de betaalde versie kunt u het programma ook verwijderen.