Vacatures voor jongeren tijdelijk toegestaan

De komende twee jaar mag u vacatures plaatsen waarin u jongeren tussen de 18 en 27 jaar uitnodigt om te reageren. Als u een vacature heeft in uw bv, mag u in principe geen eisen stellen aan de leeftijd van de kandidaten. Leeftijdsdiscriminatie is immers expliciet verboden. De regering vindt de oplopende jeugdwerkloosheid echter een groot probleem en wil dit op deze manier bestrijden.

8 januari 2014 | Door redactie

U mocht eerder alleen onderscheid maken op grond van leeftijd als u daar een objectieve rechtvaardiging voor had. Er zou bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van:

  • werkgelegenheid- of arbeidsmarktbeleid dat in wettelijke regelingen is vastgelegd;
  • een zwaarwegend bedrijfsbelang, bijvoorbeeld als uw bv in zwaar weer verkeert;
  • een andere goede reden voor het leeftijdsonderscheid, die moet voldoen aan een aantal criteria.

Oplopende jeugdwerkloosheid door crisis

De maatregel maakt deel uit van de ‘Aanpak jeugdwerkloosheid’. Met de plannen, waarvoor de regering in 2014 en 2015 geld heeft uitgetrokken, hoopt de regering de jeugdwerkloosheid tegen te gaan. Vanaf 1 januari 2014 tot 1 januari 2016 mag u daarom vacatures plaatsen waarin u specifiek zoekt naar jongeren van 18 tot 27 jaar. U moet daarbij wel duidelijk maken dat de vacature zich richt op de bestrijding van de jeugdwerkloosheid. Neem daarom de volgende zin in de vacaturetekst op: ‘Dit is een vacature voor jongeren van 18 tot 27 jaar in het kader van de ‘Aanpak jeugdwerkloosheid’.

Hulp nodig bij werving en selectie?

MKB AdviesdeskBent u benieuwd hoe u de beste kandidaten vindt voor uw vacature, dan kunt u als Premium-abonnee gratis een vraag stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!