Veiligheidsschoenen uit geen reden voor ontslag

12 november 2014 | Door redactie

Het is belangrijk dat zowel de werkgevers als de werknemers zich houden aan de arbovoorschriften die gelden op de werkplek. Als een werknemer zich echter niet aan de voorschriften houdt, mag de werkgever hem daarvoor niet op staande voet ontslaan. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Breda.

Als werknemers zich niet houden aan de veiligheidsvoorschriften die op de werkplek gelden, kan dat leiden tot gevaarlijk situaties. Toch mag de werkgever ze daarvoor niet op staande voet ontslaan. Dat oordeelde de rechtbank Breda in een zaak over veiligheidsschoenen. In deze zaak ging het om twee werknemers die bij een papier- en verpakkingsmaterialenfabriek werkzaam waren. Bij het werk golden strenge veiligheidsvoorschriften, onder andere omdat er gewerkt wordt met zware chemicaliën. Bij deze veiligheidsvoorschriften hoort ook het dragen van veiligheidsschoenen. Toen beide werknemers deze schoenen niet droegen, werd de ene werknemer direct op staande voet ontslagen. De ander werd geschorst om vervolgens bijna een week later alsnog op staande voet ontslagen te worden.

Te warm om te werken met schoenen aan

De werknemers spanden een kort geding aan. Volgens hen was het in de fabriek zo warm dat ze zouden flauwvallen als ze niet even hun schoenen uitdeden. Hierover was al vaker geklaagd bij de werkgever. Bovendien stond in de veiligheidscontracten dat de eerste stap bij het overtreden van de veiligheidsvoorschriften een mondelinge waarschuwing met schriftelijke bevestiging was. Stap 2 was een schriftelijke waarschuwing en stap 3 beëindiging/ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Alleen als er sprake was van een zware overtreding konden stap 1 en 2 overgeslagen worden.

Onacceptabel gedrag, maar straf te zwaar

De rechter was het met de werkgever eens dat het uittrekken van de veiligheidsschoenen onacceptabel was. Hij vond echter ook dat de werkgever zich aan zijn eigen veiligheidscontracten had moeten houden. Een minder zware maatregel was in deze situatie voldoende geweest. Het ontslag van beide werknemers werd ongedaan gemaakt en de werkgever moest het niet-betaalde loon alsnog doorbetalen met daar bovenop de wettelijke verhoging en wettelijke rente.
Rechtbank Breda, 14 september 2012, ECLI (verkort): BX8130