Vrije ruimte op smartphone schone schijn

Staat u op het punt om een nieuwe smartphone te kopen en is de hoeveelheid opslagruimte voor u van belang? Let dan goed op: de daadwerkelijke opslagruimte is altijd kleiner dan het aantal gigabytes dat fabrikanten u voorschotelen. Het besturingssysteem en de meegeleverde apps nemen namelijk ook een hoop ruimte in.

4 augustus 2014 | Door redactie

De hoeveelheid apps, foto’s en documenten die u op uw smartphone kunt zetten, hangt af van de vrije ruimte op uw toestel. Dit is altijd minder dan wat de fabrikant van het toestel zegt. Van een smartphone met 4 GB kunt u uiteindelijk om en nabij de 1,6 GB zelf gebruiken, bij een apparaat met 8 GB is dit eigenlijk pak hem beet 5 GB. Wilt u er dus zeker van zijn dat u voldoende opslagruimte heeft, ga dan voor een apparaat met een grote opslagcapaciteit. Als de fabrikant 32 GB zegt, mag u uitgaan van 27 GB, bij 64 GB is dit ongeveer 59 GB. Daar zou u wel even mee uit de voeten moeten kunnen.

Meer opslagruimte met SD-kaart

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de opslagruimte uit te breiden met een extern SD-kaartje. Ook hier moet u echter alert blijven. Zo voorziet fabrikant Apple zijn iPhones niet van een sleufje waar u een geheugenkaart kunt insteken. Daarnaast zijn er fabrikanten die het invoeren van SD-kaartjes wel mogelijk maken, maar vervolgens niet toestaan dat u hier volledige apps op zet.