Wet bescherming bedrijfsgeheimen bijna naar Tweede Kamer

8 maart 2018 | Door redactie

Een bedrijfsgeheim moet straks beter beschermd zijn met de nieuwe Wet bescherming bedrijfsgeheimen. Het wetsvoorstel zal waarschijnlijk als hamerstuk op de agenda van de Tweede Kamer komen. De uitvoeringswet moet 9 juni 2018 in werking treden.

De wet regelt de uitvoering van Richtlijn 2016/943/EU van het Europees Parlement en de ‘Raad van 8 juni 2016’. Die richtlijn gaat over de bescherming van niet-openbaar gemaakte knowhow en bedrijfsinformatie (bedrijfsgeheimen) tegen het onrechtmatig verkrijgen, gebruiken en openbaar maken daarvan. Met het aannemen van de richtlijn in alle EU-lidstaten zijn bedrijfsgeheimen in de gehele Europese Unie op dezelfde manier beschermd.

Start-ups, het midden- en kleinbedrijf en innovatie

Bedrijfsgeheimen zijn belangrijk voor alle organisaties. Maar juist start-ups, het mkb en de dienstensector vertrouwen meer op geheimhouding dan grote bedrijven. Hun innovaties komen vaak niet voor een octrooi (tool) in aanmerking of ze zijn niet in staat om een portfolio van octrooien en ander intellectuele eigendomsrechten te beheren.  Met de invoering van de wet is er geen aanvraag en registratie nodig. Vooral organisaties die zich via internet op handel en dienstverlening richten, kunnen daadkrachtiger en gerichter optreden tegen misbruik van hun bedrijfsgeheimen.

Geheimhoudingsbeding en mededelingsverbod

Veel is nu al te beschermen via een overeenkomst. Maar door de wet krijgt bijvoorbeeld een geheimhoudingsbeding meer kracht. Bij overtreding betekent dat wettelijk gezien meteen onrechtmatig gebruik van bedrijfsgeheimen. Ook kunnen organisaties die in een rechtzaak zitten de rechter verzoeken om een mededelingsverbod op te leggen aan de partij waarmee geprocedeerd wordt.

Bescherming bedrijfsgeheim

Meer weten over de bescherming van uw bedrijfsgeheimen? In het maartnummer van FA Rendement vindt u een praktisch artikel over de Wet bescherming bedrijfsgeheimen. Nog geen abonnement? Vraag dan nu een proefabonnement aan

 

Voortgang

Voorbereiding
Raad van State
Tweede Kamer
Eerste Kamer
Bekendmaking