WhatsApp eigenaar van foto’s die u verstuurt

Even een maffe foto van het bedrijfsuitje delen met uw collega’s via WhatsApp. Dat is niets geks toch? Maar u zou nog raar opkijken als hetzelfde lollige bedrijfskiekje ineens verschijnt in een advertentie. In de kleine lettertjes staat namelijk dat WhatsApp eigenaar wordt van elke foto die u met de app verstuurt.

28 augustus 2014 | Door redactie

Denkt u dat de foto’s die u via WhatsApp verstuurt van u blijven? Mis! Op het moment dat u op de knop ‘verzenden’ drukt, wordt WhatsApp eigenaar van de foto. Een Duits dagblad besloot de kleine lettertjes eens onder de loep te nemen en kwam tot de ontdekking dat WhatsApp zich het recht voorbehoudt om alle berichten en foto’s die u via de dienst verstuurt verder te verspreiden via andere communicatiekanalen.

WhatsApp-foto in een advertentie

Dat betekent dat de kwebbeldienst in theorie uw foto’s zou mogen doorverkopen aan adverteerders. U zou uzelf dan ineens als fotomodel terug kunnen zien in een advertentie. En het is nog maar de vraag of u er dan iets tegen zou kunnen beginnen. U bent tenslotte akkoord gegaan met de gebruikersvoorwaarden van WhatsApp. De kans dat WhatsApp uw foto’s echt doorverkoopt lijkt niet groot, maar houd altijd in uw achterhoofd dat alles wat u verstuurt in de handen van de messenger-app komt.