Zit u niet te vaak op Facebook en Hyves?

U bent natuurlijk een harde werker, maar soms is het ook eens fijn om uw gedachten op iets anders dan werk te vestigen. De stap naar uw privémail en social media zoals Facebook en Hyves is dan snel gemaakt. Maar voor u het weet bent u kostbare werktijd aan het verspillen. Heeft u steeds te weinig tijd voor uw dagtaken, kijk dan eens kritisch naar uw werkwijze. Misschien dat een timemanagement-programma u kan helpen?

11 februari 2011 | Door redactie

Veel werkgevers gaan met de tijd mee. Zij verbieden u niet om ook eens voor uzelf op internet te surfen. Maar de ene werknemer gaat beter met deze vrijheid om dan de ander. De werknemers die echt alleen maar voor zichzelf bezig zijn onder werktijd vallen natuurlijk vanzelf door de mand. Maar twijfelt u over uw eigen surfgedrag en vermoedt u dat u toch wel veel tijd verliest, dan kunt u uzelf eens monitoren met een timemanagement-programma.

Timemanagement-programma

Wilt u uw eigen surfgedrag monitoren, dan kunt u gebruikmaken van bepaalde software. Zo is er het programma RescueTime dat u – na enige tijd analyseren – statistieken geeft van uw digitale gedrag. U krijgt zodoende een compleet en gedetailleerd beeld van uw werkgedrag. Met dit programma kunt u er zelfs voor kiezen om de websites die u iets te vaak bezoekt, te blokkeren. Dit programma is in principe gratis, maar voor extra functies – zoals het blokkeren van de websites – moet u wel betalen. Er zijn ook alternatieven. Zo is TimeDoctor gratis, alhoewel dit waarschijnlijk komt omdat het om een bètaversie gaat.
U moet dergelijke programma's overigens niet zien alsof u steeds op uw vingers wordt getikt door uw schoolmeester, maar juist als middel om effectiever met uw tijd om te gaan. Een leerzame les dus!