Zoekt Google het hogerop na megaboete van € 2,42 miljard?

27 juni 2017 | Door redactie

De Europese Commissie is tot de conclusie gekomen dat Google daadwerkelijk de eigen dienst Google Shopping heeft bevoordeeld ten koste van concurrenten. De boete die de EC hiervoor heeft opgelegd is de hoogste ooit; € 2,42 miljard.

De Europese Commissie heeft na het onderzoeken van 5,2 terabyte aan Google-data voldoende bewijs gevonden om te kunnen vaststellen dat Google de eigen dienst Google Shopping heeft bevoordeeld. In de zoekresultaten kreeg Shopping kunstmatig een hogere positie, terwijl de resultaten van concurrenten als Amazon en Tripadvisor juist lager geklasseerd werden. Dit stelt de onderzoekscommissie. Omdat klanten meestal op een van de eerste zoekresultaten (tool) klikken, werden deze concurrenten dus behoorlijk benadeeld. De EU heeft Google voor deze handelwijze veroordeeld tot een boete van € 2,42 miljard, de hoogste ooit. Daarnaast moet de zoekmachinereus binnen 90 dagen stoppen met het bevoordelen van Google Shopping. Zou Google zich niet aan deze eis storen, dan kan het moederbedrijf ook nog geconfronteerd worden met een boete van 5% van de omzet (tool) per dag.

Hoger beroep kan nog jaren duren

Overigens is het niet waarschijnlijk dat hiermee het laatste woord in de kwestie is gezegd. Het ligt voor de hand dat Google in beroep gaat, mede omdat het altijd heeft ontkend de eigen dienst voor te trekken. De zaak kan dus nog jaren doorlopen. Een goed voorbeeld is chipmaker Intel. In 2009 kreeg dit bedrijf een boete van € 1,06 miljard. De uitspraak in het aangetekende hoger beroep in die zaak staat pas op de rol in 2018.