Zwanenzang voor mobiel inchecken openbaar vervoer

24 april 2018 | Door redactie

Translink, de organisatie achter de ov-chipkaart, trekt op 15 juni 2018 de stekker uit de proef waarbij reizigers met hun smartphone kunnen inchecken in het ov. Het hele project ging gebukt onder kinderziektes en tegenslagen.

Sinds de introductie in mei 2017 kende ‘OV-chip mobiel’ problemen. Zo bleek het registratie- en aanmeldingsproces al een behoorlijke beer op de weg. Reizigers (tool) moesten hiervoor verschillende apps downloaden (die ook nog regelmatig vastliepen) en hadden vaak hulp nodig bij het aanmelden. Later kwam nog het euvel van de telefoonsoftware die niet volledig compatibel bleek met de software van de ov-chips. De 8.000 deelnemers aan de proef waren sowieso alleen Android-gebruikers, omdat Apple geen toestemming gaf om de chips in iPhones hiervoor te gebruiken.

Alternatief voor geflopte OV-chip mobiel

Volgens Translink is de gebruikte technologie bij mobiel inchecken in het ov ‘niet solide genoeg’ om er nog verder mee aan de slag te gaan. Per 15 juni 2018 is het dan ook over en uit voor OV-chip mobiel. Dit wil niet zeggen dat Translink niet meer gaat innoveren; het bedrijf verwacht dat mobiel inchecken op termijn terugkomt. Daarnaast kijkt het naar alternatieven. Zo wordt er later dit jaar een proef gestart voor inchecken met de bankpas op het treintraject Den Haag-Leiden.