Belastingdienst beoordeelt uw EIA

14 november 2013 | Door redactie

Met behulp van de energie-investeringsaftrek (EIA) kunt u fiscaal voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Om de EIA toe te kunnen passen, moet u een verklaring hebben van AgentschapNL. Dit blijkt echter geen garantie dat u de EIA ook daadwerkelijk mag toepassen. De Belastingdienst heeft namelijk het laatste woord, zo bleek onlangs uit een uitspraak van Rechtbank Noord-Nederland.

U kunt als ondernemer via de EIA 41,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving. In deze zaak had een IB-ondernemer om die reden een warmtepomp aangeschaft voor de vloerverwarming in zijn woning, die tevens zijn werkplaats omvatte. Hij had een verklaring ontvangen van Senter Novem (de voorganger van Agentschap NL) waarin vermeld stond dat de warmtepomp op de lijst met goedgekeurde bedrijfsmiddelen stond. De inspecteur van de Belastingdienst stond de ondernemer echter niet toe de EIA toe te passen. Ook de rechtbank ging niet akkoord omdat de warmtepomp ook gebruikt werd voor het woongedeelte. De investeringsaftrek geldt namelijk uitsluitend voor zakelijke doeleinden. 

Naast warmtepomp ook centrale verwarming

De ondernemer mocht van de Belastingdienst al evenmin afschrijven op de warmtepomp. Volgens de inspecteur was de warmtepomp door de installatie onderdeel van de woning geworden. Op dit punt gaf de rechter de inspecteur geen gelijk. De warmtepomp was namelijk geen essentieel onderdeel van de woning, omdat er een cv-installatie aanwezig was. Ook was het gebruik van de vloerverwarming evenredig toe te rekenen aan zowel de woning als de werkruimte. Hierdoor behoorde de warmtepomp tot het keuzevermogen. Daarom mocht de ondernemer de warmtepomp toerekenen aan zijn ondernemingsvermogen en erop afschrijven.
Rechtbank Noord-Nederland, 10 oktober 2013, ECLI (verkort): 6134

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de gevolgen van deze uitspraak, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!