COR Eneco strijdt voor zorgvuldig verkoopproces

18 april 2018 | Door redactie

De centrale ondernemingsraad (COR) van Eneco gaat bij de Ondernemingskamer om onderzoek vragen naar het handelen van de raad van commissarissen van het energiebedrijf. De COR twijfelt aan het handelen van de raad in het conflict met de aandeelhouders over de geplande privatisering.

De aandelen van Eneco zijn in handen van 53 verschillende gemeenten. Eind vorig jaar werd het verkoopproces voor de privatisering in gang gezet. Dit leidde tot een conflict waarbij de aandeelhouders dreigden de raad van commissarissen weg te sturen. Dit conflict werd uiteindelijk beslecht via bemiddeling. De centrale ondernemingsraad (COR) stelt dat de banen van 3.500 werknemers mogelijk op de tocht staan door de privatisering en dreigde daarom eerder al naar de rechter te stappen. De COR wil dat alle betrokken partijen zorgvuldig te werk gaan en dat alle belangen goed behartigd worden.

COR bezorgd om behartiging belangen en vertrek topman

Ook het volgens de centrale ondernemingsraad plotselinge en vroegtijdige vertrek om onbekende reden van de bij de werknemers geliefde topman van Eneco, baart de COR zorgen. De COR vreest dat het vertrek op de lange termijn de duurzame visie van Eneco ondermijnt. De verkoopopties voor de privatisering worden momenteel nog onderzocht. Een definitief besluit is dus nog niet genomen. Daarnaast  is nu ook de zoektocht naar een nieuwe bestuursvoorzitter begonnen.
De stap naar de Ondernemingskamer is een grote maar de COR doet er goed aan om te strijden voor een zorgvuldig proces. Er staan immers veel verschillende belangen op het spel.