OR NS wint zaak Abellio bij ondernemingskamer

17 oktober 2016 | Door redactie

De ondernemingskamer (OK) heeft de ondernemingsraad van de NS in het gelijk gesteld in een zaak rondom dochterbedrijf Abellio. De OK oordeelde dat de OR adviesrecht heeft bij besluiten over Abellio en dat de NS genomen besluiten moet intrekken.

De OR spande eerder dit jaar een zaak aan tegen de NS, omdat hij geen adviesaanvraag (tool) heeft ontvangen over de governance rondom Abellio. Omdat het dochterbedrijf op afstand is geplaatst, meende de NS dat een adviesaanvraag niet nodig was. De NS mag van de ondernemingskamer het besluit niet verder uitvoeren. Het spoorbedrijf moet het besluit intrekken en de gevolgen ongedaan maken.

OR stapt naar ondernemingskamer bij bijzondere geschillen

Een ondernemingsraad kan naar de ondernemingskamer stappen (tool) als de bestuurder het advies van de OR niet opvolgt of doorslaggevende informatie heeft achtergehouden. Nadat de bestuurder het besluit schriftelijk heeft meegedeeld, heeft de OR een maand om naar de ondernemingskamer te stappen. Een bestuurder kan in cassatie gaan tegen het besluit van de ondernemingskamer.