OR wil toekomst merknaam XS4ALL afdwingen bij rechter

De ondernemingsraad (OR) van XS4ALL spant een rechtszaak aan tegen moederbedrijf KPN om het voortbestaan van de merknaam XS4ALL te garanderen. Dat maakte de OR afgelopen vrijdag bekend. De gang naar de rechter is een reactie op het definitieve besluit van KPN om XS4ALL samen te voegen met KPN.

21 oktober 2019 | Door redactie

Begin dit jaar kondigde KPN aan dat zij wilde stoppen met onder andere de merknaam XS4ALL en de internetprovider wilde integreren met KPN. De OR van XS4ALL verzette zich tegen dit plan en dreigde met juridische stappen. De OR spreekt van een starre houding van KPN en ziet daarom deze rechtsgang nu als enige optie. Volgens de OR van XS4ALL is het plan van KPN slecht onderbouwd en kan KPN de onafhankelijke status die XS4ALL binnen KPN zou krijgen onvoldoende garanderen. De Ondernemingskamer moet nu beslissen of de opheffing van de merknaam XS4ALL en de integratie van de internetprovider in het moederbedrijf kunnen doorgaan.

OR beschuldigt KPN van jarenlang wanbeleid

Daarnaast overweegt de OR van XS4ALL een afzonderlijke juridische procedure. De OR verdenkt het moederbedrijf ervan dat zij jarenlang heeft aangestuurd op opheffing van de merknaam. De OR wil haar enquêterecht (artikel 2:345 e.v. BW) inzetten om de Ondernemingskamer te laten onderzoeken of er sprake is geweest van wanbeleid.

OR gaat bij Ondernemingskamer in beroep tegen besluit KPN

De OR van XS4ALL en telecombedrijf KPN liggen al geruime tijd met elkaar overhoop. Begin september adviseerde de OR aan KPN om af te zien van de integratie. Niet veel later kwam naar buiten dat integratie niet de enige optie was voor KPN. Desondanks maakte KPN eind september haar besluit om definitief te zullen stoppen met de merknaam XS4ALL bekend. Voor de OR van XS4ALL is dit reden om alsnog naar de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam te stappen om de zaak te laten toetsen. Dit beroepsrecht heeft de OR op grond van artikel 26 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR).

Bijlagen bij dit bericht

Introductiecursus Ondernemingsraad
E-learning | VideoCollege 10 minuten