De Volksbank winnaar Driehoek 3D Trofee

13 december 2019 | Door redactie

De Volksbank N.V. is uitgeroepen tot winnaar van de Driehoek 3D Trofee. De Trofee is een initiatief van de Alliantie Medezeggenschap en Governance (AMG) van de SER en wordt jaarlijks uitgereikt aan de organisatie met de beste overlegstructuur tussen de ondernemingsraad, toezichthouder en directie of bestuur. Andere genomineerden waren Unilever Nederland en Vitens N.V.

Van de drie genomineerden was bij De Volksbank het overleg in de driehoek medezeggenschap-toezicht-bestuur het meest verankerd, oordeelde de jury. Ook scoorde de organisatie het hoogst op strategisch niveau. De ondernemingsraad (OR) wordt actief betrokken bij het besluitvormingsproces, zowel op strategisch niveau als bij het vormgeven van de sociale doelstellingen van de bank. ‘Bankieren met de menselijke maat’ is een kernwaarde van de bank, en dit komt mede tot uitdrukking in hoe de bank omgaat met zijn werknemers. De raad van commissarissen (RvC) werkt hierbij nauw samen met de HR-afdeling.

Uitblinkers in overleg

De jury was ook zeer te spreken over de twee andere genomineerden, Unilever Nederland en Vitens N.V. De jury prees de professionele wijze waarop Unilever Nederland op alle niveaus in de internationale organisatie de medezeggenschap heeft geregeld. Dit leidt tot een transparante en snelle besluitvorming. Vitens onderscheidt zich door zijn sterke overlegstructuur tussen alle stakeholders in en rondom de driehoek. De jury was ook zeer te spreken over de aandacht die Vitens heeft voor integriteit en ethiek.

Dialoog, duurzaamheid en diversiteit

De Driehoek 3D Trofee werd afgelopen woensdag uitgereikt tijdens het jaarcongres van de AMG bij de Sociaal-Economische Raad (SER). De driehoek staat voor de drie betrokken partijen: medezeggenschapsorgaan, toezichthouders en bestuur. 3D staat voor dialoog, duurzaamheid en diversiteit/inclusiviteit.
De AMG is een samenwerkingsverband tussen wergeversvereniging AWVN, vakbond CNV, vakbond FNV, Stichting Multi Nationale Ondernemingsradenoverleg (MNO Platform), Nationaal Register, Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD), SBI Formaat, Vakcentrale voor Professionals (VCP), De Voort Advocaten, SER, werkgeversvereniging VNO-NCW en WissemaGroup. Klik hier voor het volledige juryrapport en de cases (pdf).