Gesprek OR KLM en bestuurder neemt onrust weg

De ondernemingsraad (OR) van KLM heeft van de bestuursvoorzitter van Air France-KLM de garantie gekregen dat de zelfstandigheid van KLM binnen Air France-KLM behouden blijft. De eerder gemaakte afspraken hierover blijven van kracht.

13 november 2019 | Door redactie

De OR van KLM nam het initiatief om het gesprek met de bestuursvoorzitter van Air France-KLM aan te gaan. Het was de eerste keer dat de OR en bestuursvoorzitter Smith elkaar officieel spraken. De aanleiding voor het gesprek was de presentatie die Smith onlangs gaf van de meerjarenstrategie. Door de gepresenteerde wijzigingen in de strategie ontstond onrust onder de achterban van de OR. De meerjarenstrategie leek erop te wijzen dat Air France het premium-merk wordt en KLM een B-merk. Dat blijkt echter niet het geval.

OR KLM nam initiatief voor gesprek met bestuurder

Smith bevestigde aan de OR dat de eerder gemaakte afspraken tijdens de laatste grote reorganisatie van KLM in 2013-2014 blijven gelden. Dit houdt in dat KLM zijn financiële zelfstandigheid behoudt, onderhoud van KLM en Air France gescheiden blijft en dat KLM Cargo blijft bestaan en niet wordt samengevoegd met de vrachtafdeling van Air Franc. De OR is met deze toezegging gerustgesteld.
De OR van KLM maakte zich eerder ook al eens flink zorgen om mogelijke centralisatieplannen van moederbedrijf Air France-KLM om de controle over belangrijke onderdelen naar Frankrijk te verplaatsen. De OR stuurde daarom toen een brandbrief naar de directie.