OR in actie bij massaontslag Apollo Vredestein

9 maart 2020 | Door redactie

Bandenproducent Apollo Vredestein kondigde vorige week donderdag een massaontslag aan. Bij de bandenfabriek in Enschede gaan 750 van de circa 1.200 banen verdwijnen. Vakbonden en de ondernemingsraad (OR) reageerden geschokt op het nieuws. De OR laat onderzoeken of de cijfers die de directie presenteerde kloppen.

Apollo, de beursgenoteerde Indiase bandenmultinational die sinds 2009 eigenaar is van Vredestein, maakte vorige week donderdag de reorganisatieplannen bekend. Volgens de directie draait de bandenfabriek in Enschede al jaren verlies. Zonder ingrijpen zou de fabriek afstevenen op een faillissement. Oorzaak is de wereldwijd dalende prijs voor autobanden als gevolg van overproductie. De ondernemingsraad heeft Bureau Berenschot ingeschakeld om te onderzoeken of het verhaal van de directie klopt, en of er alternatieve scenario’s mogelijk zijn.

Driekwart van werknemers verliest baan

Het gerucht ging al enkele dagen dat er in Enschede banen zouden verdwijnen, maar dat het om bijna driekwart van de werknemers gaat, was voor zowel de werknemers als vakbonden FNV en CNV een grote schok. De vakbonden en OR vermoeden dat de reorganisatie het gevolg is van het verplaatsen van een deel van de productie van goedkopere banden naar de in 2017 geopende fabriek in Hongarije. Ook in India bouwt Apollo een nieuwe fabriek.

Directie ontkent verband met verplaatsing productie naar lagelonenlanden

De directie ontkent dat het verplaatsen van de productie naar lagelonenlanden een nadelige invloed heeft gehad op de Enschedese fabriek. Volgens de directie is de fabriek in Hongarije gebouwd in een periode dat Enschede de grote vraag naar goedkopere banden niet aankon. De fabriek in Enschede zal zich nu gaan specialiseren in banden voor landbouwmachines en banden voor het hogere segment.

OR heeft adviesrecht bij ontslag om bedrijfseconomische redenen

Naar verwachting vallen de eerste gedwongen ontslagen in 2021. Volgens vakbond FNV is er in 2016 al een goed sociaal plan ontwikkeld, dat nog steeds van kracht is. Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen heeft de OR adviesrecht (artikel 25, lid 1 van de Wet op de ondernemingsraden). De organisatie kan dus niet om de OR heen als een massaontslag dreigt. UWV neemt een ontslagaanvraag niet eens in behandeling als de OR niet is geraadpleegd.