Neem OR-reglement ook tussentijds onder de loep

5 februari 2024 | Door redactie

Veel ondernemingsraden kijken niet of nauwelijks om naar hun reglement. Pas als de verkiezingstijd nadert, halen ze het OR-reglement weer uit het stof. Aanpassen heeft dan vaak weinig zin meer, omdat veel wijzigingen pas ingaan bij de volgende zittingsperiode. Daarom doet een OR er goed aan om het reglement al eerder tegen het licht te houden.

Veel ondernemingsraden hebben een OR-reglement (infographic) dat door allerlei overbodige bepalingen onnodig ingewikkeld is. Vaak gaat het om passages die letterlijk zijn overgenomen uit de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Deze wettelijke bepalingen gelden voor iedere OR en hoeft de OR dus niet in zijn reglement op te nemen. Alleen in die gevallen dat de OR de WOR niet letterlijk volgt, moet de raad dit vastleggen in zijn reglement. Bedenk ook dat een OR-reglement alleen OR-leden bindt. Afspraken tussen de OR en de bestuurder, bijvoorbeeld over OR-scholing en -faciliteiten, kan de OR daarom beter opnemen als bijlage, die zowel de OR als de bestuurder ondertekenen.

Actief en passief kiesrecht OR verkorten

Het grootste deel van het OR-reglement gaat over de samenstelling van de OR, de zittingsduur en het organiseren van OR-verkiezingen (toolbox). De zittingsduur bedraagt in principe 3 jaar, maar de OR mag de termijn ook met een jaar verkorten of verlengen. Bij een termijn van 4 jaar kan de OR ervoor kiezen om de helft van de OR-leden om de twee jaar te laten aftreden.
Als het lastig is om elke keer voldoende kandidaten te vinden voor de verkiezingen (artikel), kan de OR overwegen om de diensttijdvereisten voor het actief en passief kiesrecht te verkorten. Wettelijk is dat 3 maanden voor werknemers en 18 maanden voor uitzendkrachten die bij de organisatie werkzaam zijn, maar daarvan mag de OR in het reglement afwijken. Dit is een reële optie als in de organisatie veel uitzendkrachten werken en de OR hen een stem wil geven. Reglementswijzigingen in bepalingen die betrekking hebben op verkiezingen, worden pas na de aankomende verkiezingen van kracht. Ze gelden dus niet in de lopende zittingsperiode.

Niet te veel werkafspraken opnemen in OR-reglement

Daarnaast bevat een aanzienlijk deel van het reglement bepalingen over de werkwijze van de OR. Het kan verleidelijk zijn om hier met allerlei bepalingen vast te leggen hoe de OR op dit moment werkt. Maar de OR hoeft niet vast te leggen wat goed gaat. Bovendien kan in de toekomst de behoefte bestaan om een werkafspraak aan te passen. Dat gaat veel eenvoudiger als een afspraak niet in het OR-reglement vastligt. De OR kan het voorbeeldreglement van de SER (pdf) eens naast het eigen OR-reglement houden en bekijken waar de verschillen zitten.