Tweede Kamer: meer inspraak werknemers publieke sector

4 december 2019 | Door redactie

Een Kamermeerderheid heeft gisteren ingestemd met een wetsvoorstel van GroenLinks en CDA dat werknemers in de publieke sector inspraak geeft bij de aanstelling van de toezichthouders. Werknemers in het bedrijfsleven hebben dit recht al.

Gebrek aan inspraak werkt demotiverend en is één van de oorzaken van het personeelstekort in de zorgsector, blijkt uit recent onderzoek van V&VN, de Nederlandse beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden. Om de zeggenschap te vergroten, is het goed als de werknemers kandidaten voor de raad voor toezicht (RvT) kunnen voordragen die meer inhoudelijke kennis en affiniteit hebben. GroenLinks en CDA willen werknemers in de publieke sector nu hetzelfde recht geven als werknemers in de private sector. Zij kregen hierbij steun van een ruime Kamermeerderheid.

Werknemers publieke sector nog geen recht op voordracht kandidaten RvT

Bij grote vennootschappen mag de ondernemingsraad (OR) een derde van de leden van de raad van commissarissen (RvC) voordragen. Bij publieke organisaties hebben de werknemers geen recht om kandidaten voor de RvT – het toezichthoudend orgaan in de publieke sector – voor te dragen. Als het aan de Tweede Kamer ligt, krijgen deze werknemers in het vervolg het recht om een derde van het aantal leden van de raad van toezicht voor te dragen. Dit moet ertoe leiden dat toezichthouders beter zicht krijgen op wat er op de werkvloer gebeurt. Volgens de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) is die kennis bij veel toezichthouders namelijk onvoldoende.

Wetsvoorstel heeft betrekking op 150.000 werknemers

Het wetsvoorstel heeft betrekking op ongeveer 15.000 publieke en maatschappelijke organisaties, waaronder onderwijs- en zorginstellingen, met in totaal zo’n 150.000 werknemers. Nu de Tweede Kamer het wetsvoorstel heeft aangenomen, moet de Eerste Kamer zich erover buigen. Wanneer de Eerste Kamer het wetsvoorstel behandelt, is nog niet bekend.