Wijziging WOR is definitief en versterkt positie OR

22 december 2021 | Door redactie

Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met een wijziging van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) per 1 januari 2022. De wetswijziging heeft gevolgen voor het kiesrecht van werknemers en uitzendkrachten en voor de samenstelling van commissies. Dit biedt de ondernemingsraad (OR) kansen om zijn positie te versterken.

Lees ook het nieuwsartikel Relevante wetswijzigingen per 2022 voor de OR

De wijziging van de Wet op de ondernemingsraden moet flexwerkers eerder betrekken bij de medezeggenschap. Onder andere door een verkorting van de kiesrechttermijn. Werknemers krijgen vanaf 3 maanden kiesrecht, uitzendkrachten vanaf 18 maanden. In het vervolg kunnen zij zich dus eerder kandidaat stellen of hun stem uitbrengen bij de OR-verkiezingen. Daarnaast komt de eis te vervallen dat een vaste OR-commissie in meerderheid uit OR-leden moet bestaan. Hierdoor kunnen meer werknemers die geen OR-lid zijn deelnemen aan een OR-commissie en zo betrokken zijn bij het OR-werk. De WOR-wijziging is voor de OR niet alleen een goede reden om het OR-reglement te herzien, de OR kan dankzij de wetswijziging ook zijn eigen positie versterken.

WOR-wijziging is reden om OR-reglement onder de loep te nemen

De wijziging van de WOR is een goede aanleiding om het reglement nog eens onder de loep te nemen. Het OR-reglement beschrijft immers hoe de OR invulling geeft aan de WOR (artikel). Zo staat in het OR-reglement onder andere hoe de OR-verkiezingen plaatsvinden en hoe de OR is samengesteld. Mogelijk moet de OR het reglement als gevolg van de WOR-wijziging aanpassen, bijvoorbeeld als hierin bepalingen staan over de wachttijd van ingehuurde werknemers voor het verkrijgen van kiesrecht of over het inschakelen van commissies.

OR kan positie versterken door wijziging WOR

De OR kan de wijziging van de WOR ook benutten om zijn eigen positie en invloed binnen de organisatie te versterken. Doordat flexwerkers eerder betrokken kunnen worden bij de medezeggenschap, wordt de OR een betere afspiegeling van de organisatie en kan de OR profiteren van de inzet van enthousiaste nieuwe werknemers. En als meer werknemers kunnen deelnemen aan een commissie, kan de OR meer werk verzetten (artikel). De wijziging van de WOR is dus niet alleen gunstig voor werknemers, maar ook voor de OR zelf.

WOR-wijziging gaat in per 1 januari 2022

De wijziging van de WOR is in lijn met het advies van de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) van de Sociaal-Economische Raad (SER) om werknemers met een kort of tijdelijk dienstverband eerder te betrekken bij de medezeggenschap. De WOR-wijziging maakt deel uit van het wetsvoorstel voor de Verzamelwet SZW 2022 (pdf). In november stemde de Tweede Kamer al in met dit wetsvoorstel. Nu de Eerste Kamer ermee heeft ingestemd, kan de Verzamelwet SZW 2022 per 1 januari 2022 in werking treden.