Lagere administratieve last bij aanbesteding

13 april 2015 | Door redactie

Onlangs zijn de Europese aanbestedingsregels herzien. De nieuwe wetgeving moet voor lagere administratieve lasten zorgen, maar er zit wel een addertje onder het gras. Zo moet u over een specifiek keurmerk beschikken om een opdracht te krijgen. Dit blijkt uit een recent gepubliceerd conceptwetsvoorstel.

De Nederlandse Aanbestedingswet uit 2012 moet worden gewijzigd om nieuwe Europese richtlijnen op het gebied van aanbesteding te implementeren. Het ministerie van Economische Zaken heeft de concepttekst van de wetswijziging ter consultatie aangeboden. Hieruit blijkt dat een overheidsdienst van u mag eisen dat u, om kans te maken op de opdracht, over een keurmerk moet beschikken. Uit de memorie van toelichting blijkt dat dit beperkend zal werken voor mkb-ondernemingen. Het verkrijgen van een speciaal keurmerk kan namelijk flinke kosten met zich meebrengen, waardoor u genoodzaakt kunt zijn de opdracht aan u voorbij te laten gaan.

Elektronisch aanbesteden wordt verplicht

De nieuwe regels moeten verder voor lagere administratieve lasten zorgen. Overheden worden namelijk verplicht om volledig elektronisch aan te besteden. Alle informatie-uitwisseling en communicatie met betrekking tot de aanbesteding moet elektronisch verlopen via Tenderned.nl. Nu is slechts de helft van de communicatie rondom aanbestedingsopdrachten elektronisch. U kunt nog tot 5 mei uw mening geven over deze wetswijziging. De nieuwe Aanbestedingswet moet uiteindelijk in april 2016 in werking treden.

Dringende vragen over aanbestedingen?

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over aanbestedingen, dan kunt u deze als Premium-abonnee ook gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!