Lobby Bovag voor wettelijke verankering franchise code

10 januari 2018 | Door redactie

Branchevereniging Bovag gaat een samenwerking aan met de koepelorganisatie Franchisenemers Netwerk Nederland om samen te lobbyen voor opname van de Nederlandse Franchise Code (NFC) in de wet. Voormalig minister van Economische Zaken Kamp had vorig jaar al beloofd de code wettelijk te zullen verankeren.

De NFC zorgt volgens Bovag voor een evenwichtigere verhouding tussen franchisegever en franchisenemer. De branchevereniging vindt het belangrijk dat de code snel wettelijk wordt verankerd. Zo worden franchisenemers beter beschermd in hun ondernemersrisico als gevolg van de franchiserelatie. Om deze wettelijke verankering te bewerkstelligen, spraken Bovag en Franchisenemers Netwerk Nederland vandaag met staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken.

Al langer roep om wettelijke verankering franchise code

Franchiseformules winnen aan populariteit in Nederland. Deze populariteit is deels ontstaan uit nood. Ondernemingen die dreigen om te vallen, zoeken steun bij een winkelformule die staat als een huis. Franchisenemers pleiten al langere tijd voor wettelijke verankering van de NFC. Op dit moment zijn er geen specifieke wettelijke bepalingen over franchiseovereenkomsten. Sterker nog, het woord franchise komt in de wet vooralsnog niet voor. In omringende landen bestaat die wetgeving al wel. Daar zou de voormalige minister van Economische Zaken vorig jaar al verandering in brengen, zo deelde hij toen mee aan de Tweede Kamer. Het nieuwe kabinet moet zijn wetsvoorstel nog oppakken.

Voortgang

Voorbereiding
Raad van State
Tweede Kamer
Eerste Kamer
Bekendmaking