Oprichten BV is straks een peulenschil

9 september 2011 | Door redactie

U hoeft straks niet meer langs de notaris voor het oprichten van een besloten vennootschap (bv). Dit scheelt u een hoop geld en maakt het oprichten van een bv eenvoudiger. Het kabinet zal hiervoor komend jaar een voorstel naar de Tweede Kamer sturen.

Als u nu een bv wilt oprichten dan moet u langs de notaris voor het opstellen van de akte van oprichting. In de akte van oprichting neemt de notaris de belangrijke zaken op zoals het maatschappelijk kapitaal van de vennootschap, de diverse bevoegdheden binnen de vennootschap, de benoeming van bestuurders en commissarissen en de regels voor overdracht van de aandelen. De notaris zal ook zorgdragen voor de inschrijving in het handelsregisters.

Wel notariële akte bij afwijkende statuten

Als het aan het kabinet ligt dan is de notaris straks niet meer nodig bij de oprichting van een bv. Dit bespaart u dan dus een hoop geld. Dit zal echter niet gelden voor de ondernemers die in de statuten van de bv willen afwijken van de standaard akte van oprichting. In dat geval is het namelijk wel verplicht om een akte van oprichting te laten opstellen door de notaris. Daarnaast is het ook de bedoeling dat u bij de oprichting van een bv niet meer verplicht bent om een startkapitaal van € 18.000 te storten. Dit wetsvoorstel voor de invoering van de zogenoemde ‘flex-bv’ is nog in behandeling bij de Eerste Kamer.