Volledig digitale oprichting bv in 2023?

13 januari 2023 | Door redactie

Ondernemers die een bv willen oprichten zouden dat op termijn helemaal digitaal moeten kunnen doen. Oorspronkelijk zou dat nu al mogelijk moeten zijn, maar inmiddels lijkt de invoeringsdatum op z’n vroegst 1 juli 2023 te worden.

Bij het kiezen van een rechtsvorm (tool) moet een ondernemer verschillende afwegingen maken. De bv heeft als voordeel dat de ondernemer zelf in principe niet (artikel) met zijn privévermogen aansprakelijk is voor schulden van de onderneming. Dit in tegenstelling tot een eenmanszaak. Anderzijds moet er voor een bv een jaarrekening worden opgemaakt en moet de bv via een notariële akte opgericht worden, en dat kost geld.

Nu nog persoonlijk langs bij notaris

Nu moet een ondernemer voor de oprichting nog persoonlijk langs bij de notaris. Straks moet het dus ook mogelijk zijn om te kiezen voor een volledig digitale oprichting. Dat komt voort uit een Europese richtlijn. De EU wil met de maatregelen met name het mkb tegemoet komen, omdat een online oprichting tijd en geld scheelt.
Nederland had de richtlijn eigenlijk al uiterlijk 1 augustus 2022 in wetgeving moeten omzetten. Maar volgens de planning zal de Tweede Kamer zich pas medio februari buigen over het wetsvoorstel dat de digitale oprichting regelt. Daarna moet de Eerste Kamer het voorstel nog behandelen, waardoor de invoering waarschijnlijk niet eerder dan komende zomer zal plaatsvinden.

Notaris moet identiteit ondernemer vaststellen

De volledig digitale oprichting blijft straks een keuze. De ondernemer in spe kan de oprichting van de bv ook nog gewoon bij de notaris op kantoor regelen. De notaris houdt overigens een grote rol. Hij moet nog steeds de identiteit van de ondernemer vaststellen, maar dat kan straks volledig online. Dat geldt ook voor het ondertekenen van de oprichtingsakte. De digitale oprichting loopt via een centraal online platform dat beheerd wordt door de KNB, de beroepsorganisatie van notarissen.
Aan de digitale procedure en de beeldverbinding zijn ook strenge veiligheidseisen verbonden. Zo moet de ondernemer met een betrouwbaar inlogmiddel inloggen in de digitale omgeving en zijn er eisen aan de digitale handtekening die de ondernemer zet.